Home / Nieuws / Geuzenpenning 2014 voor Thomas Hammarberg

 

geuzenpanning_C08350342E1773F3C1257C9A00526F93_4De Geuzenpenning die jaarlijks in Vlaardingen wordt uitgereikt, komt in 2014 toe aan de Zweedse mensenrechtenactivist Thomas Hammarberg. De onderscheiding werd op 13 maart uitgereikt door minister Timmermans. Daarna omarmden de twee mannen elkaar.

De Geuzenpenning die jaarlijks in Vlaardingen wordt uitgereikt, komt in 2014 toe aan de Zweedse mensenrechtenactivist Thomas Hammarberg. De onderscheiding werd op 13 maart uitgereikt door minister Timmermans. Daarna omarmden de twee mannen elkaar.

Mensenrechten

Hammarberg was van 2006 tot 2012 mensenrechtencommissaris bij de Raad van Europa. Daar signaleerde hij schendingen van mensenrechten in diverse landen en sprak hij deze daarop aan. In Nederland uitte hij kritiek op de inburgeringsexamens. De Zweedse diplomaat maakt zich sterk voor de rechten van Sinti en Roma in Europa.  Namens de VN ziet Hammerberg toe op de naleving van mensenrechten in Moldavië.

Sinds 1987 wordt de zilveren penning uitgereikt door de stichting Geuzenpenning, aan mensen of organisaties die zich op bijzondere wijze hebben ingezet in hun strijd voor democratie en tegen dictatuur, racisme en discriminatie. De stichting houdt hiermee de idealen hoog van de verzetsgroep ‘De Geuzen’, die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief was in Vlaardingen en omgeving.

geuzenpenning

De Geuzenpenning

Advocate

radia-nasraouiDe  Tunesische advocate Radia Nasraoui kreeg de penning in 2013 uitgereikt voor haar strijd tegen martelen in haar land. Al meer dan dertig jaar verdedigt zij gevangenen, die in de gevangenis of politiecel worden gemarteld. Nasraoui en haar familieleden zijn herhaaldelijk lastig gevallen of bedreigd, vanwege haar  inzet voor een humanere behandeling. Ook is de advocate een aantal keer in hongerstaking gegaan, om haar eisen kracht bij te zetten.

Radia Nasraoui blijft strijdlustig. In april 2014 kwam zij nog in het nieuws bij een rechtszaak tegen twee politiemannen. Zij verdedigde een jonge vrouw, die door het tweetal was verkracht bij een aanhouding. De agenten werden veroordeeld tot zeven jaar cel. ,,Een veel te milde straf’’, aldus Nasraoui.

In het middelpunt

Dat advocaten zelf in het middelpunt staan – op een positieve manier – komt niet vaak voor. In de beslotenheid van hun eigen kantoor werken zij hun juridische zaken uit. Advocaten verplaatsen zich in de rechtsproblemen van anderen. Ze pleiten voor het beste belang van hun klanten.

Vlaardingen vormde in 2013 daarop een prettige uitzondering:  daar schenen tot tweemaal toe de spotlights op een advocaat.

Inloopspreekuur

De Vlaardingse advocaat Ilja van Driel werd in september in de bloemen gezet, door het Landelijk Netwerk Gratis Inloopspreekuur Advocaten. Van Driel houdt wekelijks een inloopspreekuur waarop hij gratis juridisch advies verleent. De Vlaardinger kreeg een boeket overhandigd, omdat zijn Advocatenkantoor Van Driel werd bezocht door de 5000ste persoon die op deze manier recht kwam zoeken.

Mond-tot-mondreclame

Van Driel ontvangt wekelijks 1 tot 4 inlopers, telkens op woensdagmiddag. De vragen die zij stellen gaan over bijvoorbeeld arbeidszaken, incassozaken en familierecht. Volgens de advocaat is de tijdsinvestering de moeite waard, omdat elk contactmoment een marketingmoment is. Hij verwacht op deze manier niet alleen een eerste hulp te bieden, maar ook mond-tot-mondreclame te kunnen maken.

sprite3Advocatenkantoor Van Driel is gevestigd in de wijk Holy. ‘Ieder probleem verdient een oplossing’, dat is de filosofie van deze advocaat. Samenwerking, transparantie en duidelijkheid zijn daarbij kernbegrippen. De Vlaardinger ging op 1 oktober 2012 van start met zijn jonge en dynamische kantoor.

 
Share this page